Categories Menu

Opublikowany : maj 27, 2020

Edukacja zdalna-27.05.2020r.

Temat: Rodzinne gotowanie

1. Przywitajmy się piosenką „Moja wesoła rodzinka”. Dzieci dostają pokrywki aluminiowe, łyżki drewniane , miski plastikowe( co tylko mama pozwoli Wam zabrać z kuchni;))i akompaniują sobie podczas śpiewu piosenki. Rodzic zwraca uwagę na lekkie uderzanie łyżką o pokrywki i miski oraz rytmiczne wystukiwanie dźwięków.

https://www.youtube.com/watch?v=zC9jbgmeoLc

2. Zapraszamy Was do rodzinnego gotowania. „Z tatą i mamą w kuchni”- wykonanie ciasta.

Budyniowa napoleonka

Składniki:

krakersy- na dużą blachę około 2 paczek

3 budynie śmietankowe lun waniliowe

mleko do ugotowania budyniu

kostka masła

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Budynie należy ugotować wcześniej w 1 litrze mleka( gotowanie budyniu opisane na opakowaniu). Po wystygnięciu ucieramy masło z budyniem na jednolitą masę. Układamy krakersy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na ułożone krakersy wykładamy masę budyniową. Przykrywamy ją warstwą krakersów. Całość posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce.

Rodzic wspólnie z dzieckiem gromadzi wcześniej potrzebne składniki i narzędzia( mikser, blaszkę, pergamin itd.) oraz przygotowuje stanowiska pracy. Rodzic gotuje budyń- to zadanie dla dorosłych. Pamiętaj o założeniu fartuszka i umyciu rąk. Pod kierunkiem rodzica przygotuj ciasto. Życzymy udanej i smacznej zabawy!

Możecie też przygotować inne ciasto, ciasteczka czy potrawę z Rodzicami. Zapraszamy do wysłania zdjęć Waszej pracy w kuchni : nauczaniezdalne@onet.eu