Edukacja zdalna-27.05.2020r.
Temat: Rodzinne gotowanie
1. Przywitajmy się piosenką „Moja wesoła rodzinka”. Dzieci dostają pokrywki aluminiowe, łyżki drewniane , miski plastikowe( co tylko mama pozwoli Wam zabrać z kuchni;))i akompaniują sobie podczas śpiewu piosenki. Rodzic zwraca uwagę na lekkie uderzanie łyżką o pokrywki i miski oraz rytmiczne wystukiwanie dźwięków.
https://www.youtube.com/watch?v=zC9jbgmeoLc
2. Zapraszamy Was do rodzinnego gotowania. „Z tatą i mamą w kuchni”- wykonanie ciasta.
Budyniowa napoleonka
Składniki:
krakersy- na dużą blachę około 2 paczek
3 budynie śmietankowe lun waniliowe
mleko do ugotowania budyniu
kostka masła
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Budynie należy ugotować wcześniej w 1 litrze mleka( gotowanie budyniu opisane na opakowaniu). Po wystygnięciu ucieramy masło z budyniem na jednolitą masę. Układamy krakersy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na ułożone krakersy wykładamy masę budyniową. Przykrywamy ją warstwą krakersów. Całość posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce.
Rodzic wspólnie z dzieckiem gromadzi wcześniej potrzebne składniki i narzędzia( mikser, blaszkę, pergamin itd.) oraz przygotowuje stanowiska pracy. Rodzic gotuje budyń- to zadanie dla dorosłych. Pamiętaj o założeniu fartuszka i umyciu rąk. Pod kierunkiem rodzica przygotuj ciasto. Życzymy udanej i smacznej zabawy!
Możecie też przygotować inne ciasto, ciasteczka czy potrawę z Rodzicami. Zapraszamy do wysłania zdjęć Waszej pracy w kuchni : nauczaniezdalne@onet.eu